Kabeldistrict

Oppervlak: ca. 400.000m2

Functie: multifunctionele gebiedsontwikkeling van woning en innovatieve bedrijvigheid

Opdrachtgever: Mei Architects and Planners

Project status: planvorming

Locatie: Voormalige kabelfabriek Delft

Kabeldistrict – Delft

Ten zuiden van het centrum van Delft, naast het historische kruithuis ligt een voormalige kabelfabriek. In de lange industriehallen van dit enorme complex werden grote rollen kabels geproduceerd. Het gebied ligt ingeklemd tussen de TU-Delft campus en het station, waarmee er veel potentie is voor een stedelijke herontwikkeling. De visie is om van het gebied een levendig stadsdeel te maken waarin innovatieve bedrijvigheid, wonen en recreatie samenkomen.

Mei Architecten maakte voor dit masterplan een ontwerp waarbij slim gebruik wordt gemaakt van de bestaande structuur van de hallen op het terrein en diens karakter door het behoud van delen van de fabrieksgebouwen. In de gebiedsontwikkeling wordt een hoge woningdichtheid gecombineerd met autovrije zones, kantoorruimte en werkplaatsen in het groen. Het resultaat is een levendig gebied dat een uniek, nieuw centrum vormt waarin bewoners en bedrijven kunnen floreren.

BIM & Proces

Geleverde diensten:

Opzetten stedenbouwkundige Revit template, training personeel in stedenbouwkundig modeleerwerk in Revit, modeleren van model van VO tot DO fase, leveren tekenwerk VO-DO fase, valideren programmadata in model

Software die tijdens het proces is ingezet:

BIM/modeleer: Revit 2020, Spacemaker

In dit project is Node Design al vroeg in het project betrokken om in BIM mee te werken aan de stedenbouwkundige varianten van Mei Architecten.Er was behoefte aan BIM omdat de opgave te complex was voor de traditionele stedenbouwkundige werkwijze. De moderne (hoog)stedelijke context heeft zoveel randvoorwaarden dat je vaak een ontwerpvariant maakt die net niet voldoet.

Om de haalbaarheid te verbeteren hebben we gezamenlijke ontwerpessies gehouden, waarbij wij realtime de suggesties van de stedenbouwkundige verwerken. Tijdens zo'n sessie zagen we van iedere stedenbouwkundige verandering meteen of dit voldeed aan alle randvoorwaarden.

Ons model gaf onmiddelijk inzicht in de ratio tussen bebouwd en onbebouwd oppervlak (FSI) en leverde een overzicht van de gerealiseerde vierkante meters laagbouw, mid-hoogebouw of hoogbouw in het project.

Daarnaast konden we met het model bijvoorbeeld toetsen wat de daglichttoetreding in verschillende bouwdelen van het project is, of welke bouwdelen zicht hebben op het bestaande kruithuis of de kanaalzone.

Zo werd het model één verzamelplaats van actuele informatie, waaruit alle relevante tekeningen werden gegenereerd. Hierdoor slaagden we erin om vlot tot een definitief masterplan te komen.

Het resultaat was een concept waarbij wonen, werken, horeca en schoolfunctie in een patchwork door de bestaande hallen worden verweven.

Interview over dit project samen met stedenbouwkundige Rob Grim, voor Spacemaker:

We used Spacemaker to not only improve the positioning of the volumes but also to define the program, for example where workspaces might be more suitable instead of housing depending on the daylight situation

Vorige
Vorige

Parametrisch PV component

Volgende
Volgende

Digitale modeleer omgeving timmerfabriek